24 Ağustos 2013 Cumartesi

Paulo Coelho - Veronika Ölmek İstiyor || Kitap Yorumu

Orijinal Adı: Veronika Decide Morrer
Türkçe Adı: Veronika Ölmek İstiyor
Yazarın Adı: Paulo Coelho
Çevirmen: Haldun Pamir
Sayfa Sayısı: 203
Baskı Yılı: 2000
Dili: Türkçe

Yayınevi: Can Yayınları


Veronika Ölmek İstiyor, Brezilyalı yazar Paulo Coelho'nun yeni romanı. Yayınladığımız öbür romanlarında, olaylar hep geçmiş dönemlerde geçiyordu, oysa bu romanda olaylar günümüzde geçiyor, hem de oldukça yakınımızda: Bosna ile sınır komşusu olan Slovenya'da. Veronika, görünüşte, her istediğine sahip bir genç kadındır; renkli bir yaşam sürer, yakışıklı erkeklerle gezip tozar, ama mutlu değildir. Yaşamında bir şeylerin eksikliğini hissetmektedir. Bir gün ölmeye karar verir. Aşırı dozda ilaç alınca hastaneye kaldırılır. Orada kendisine birkaç günlük ömrü kaldığı söylenir. Akıl hastanesinde kaldığı sürece çeşitli insanlarla, çeşitli dünyalarla tanışan Veronika, yabancısı olduğu yeni duyguları keşfeder: Kin, korku, aşk, hatta cinsellik. Ölümü beklerken, çevresindeki insanları gözlemlerken, Veronika, varoluşunun her dakikasının yaşamla ölüm arasında bir seçim olduğunun farkına varır. Paulo Coelho, bu yeni kitabında, çağımız insanını rahat bırakmayan delilik olgusunu işliyor; toplumun normal kabul ettiği kalıpların dışına düşen insanları anlatıyor. Veronika Ölmek İstiyor, farklı düşünceleri yüzünden sık sık başka insanların önyargılarını göğüslemek zorunda kalanlar için değişik bir yaşam tarzı bulma ihtiyacını irdelerken, insanlığın temel sorunlarından birini içeriden bir yaklaşımla ortaya koyuyor.
-Değerlendirmem-
Veronika Ölmek İstiyor benim ikinci Paulo Coelho kitabım ama sanki okuduğum iki kitabı aynı adam yazmamış. Önceliği Zahir'e vermiştim ama açıkcası kitap beni fena baymıştı. Veronika Ölmek İstiyor ise bunun aksine daha ilk sayfadan beni eline alıp içine çeken bir kitap oldu. Kitabı okurken talihsiz bir kaza ile ayağımı yakıp can acısından 3-4 gün kelime okuyamasam da.
 Acım geçtikten sonra 2 günde bitirdim. Öyle sürüklüyor film tadında bir kitaptı diyebilirim. Kitabı bitirip yazımı yazmak için görsel bakarken filmi olduğunu da gördüm ve oturdum izledim.İzlenebilir bir uyarlama olsa da bilmiyorum nedendir kitaptan uyarlama filmlerde hep bir eksiklik sezerim belki de benim hayal dünyamdan uzak oldukları için. Ama buda bana eksik geldi zaten kitapla birebir olduğunu söyleyemem. Kısmi değişiklikler yapılmış. Onun dışında oyunculuklara lafım yok ama intihar sahnesi bana duyguyu yaşatamadı. Kitapta bile daha iyi bir tasvir yapılmıştı.
O yüzden öneri olarak her zamanki gibi kitabı okumadan filmi izleyipte kitap hakkında kendinize ön yargı edinmeyin.
 -Spoiler İçerir-

Gelelim kitabın asıl yorumuna;
Gerçek anlamda hiç sıkılmadan okuduğum ve bitmesin istediğim kitaplar arasına girdi.Ki bu kitap sayesinde Paulo Coelho kitaplarına bir şans daha verebileceğimi anladım. 
Veronika 24 yaşında ve hayatın monotonluğundan sıkılır ve ölmeye karar verir. Uyku ilaçları ile birlikte içki içerek gözlerini bir daha açmamak isteyerek hayata kapar ancak işler hiçte onun istediği gibi gitmez. Gözlerini tekrar açtığında kendini bir akıl hastanesin de bulur. Veronika'ya içtiği ilaçlar sebebiyle kalp krizi geçirdiği ve kalbinin geri dönüşümü olmayan bir hasar gördüğünü ve en fazla 1 hafta içinde öleceğini anlatırlar. 
Veronika öleceğini duyduğunda sevinmiş olsa da 1 hafta içinde yaşadıkları olaylar, tanıştığı insanlar Veronika'ya hayatın hala yaşanabilir olduğunu gösterir. Ve en kötüsü Veronika bu 1 hafta içerisinde hiç yaşamadığı gerçek aşkı tadar.
Kitap sonunda ters köşe yapıp okuyucu şaşırtan bir sonla karşılıyor.

Puanım: 5/5


-Altı Çizili Cümleler-

  • "Tanrı varsa,ki ben olmadığına gerçekten inanıyorum,insan aklının sınırları olduğunu da bilir.Yoksulluğu,haksızlığı,açgözlülüğü,yapayalnızlığı,bütün bu karmaşayı o yaratmadı mı? Mutlaka çok iyi niyetlerle girişmiştir bu işe,ama sonuçlar bir felaket.Tanrı varsa,bu dünyayı erkenden terk etmeyi seçen yaratıklara karşı cömert davranacaktır,hatta bizleri burada vakit harcamaya zorladığı için özür bile dileyebilir." 
  • Gövdem de sizin gördüğünüz değişikliklerle hiçbir ilgisi yok olanların. Olan her şey ruhumda oluyor.
  • O hapları aldığımda nefret ettiğim birini öldürmeye çalışıyordum. İçimde başka, sevilebileceğim Veronikalar olduğunu bilmiyordum.
  • Müzik adamın uzak dünyasına, aydan bile ötelerde sakladığı dünyasına bile ulaşabiliyordu; müzik mucizeler yaratabilirdi.
  • İkide bir onu rahatsız ederim, bunun canını sıkacağım diye düşünmesene. İnsanların hoşuna gitmiyorsa şikayette bulunabilirler. Şikayet edecek cesaretleri yoksa, bu onların sorunu.
  • * Gerçek ben nedir? - "İçindeki sen, başkalarının biçimlendirmediği sen."
  • "O kadar müthiş bir güzellik yaşadım ki, her yerde aşkı görüyorum, bir şizofrenin gözlerinde bile."
- Filmden-


























Filmde Veronika'nın piyano çaldığı kısım beni pek etkiledi.
Dinlemek için tıklayınız.

4 yorum:

  1. Bu kitabı geçtiğimiz aylarda okudum ben de. Benim de okuduğum ilk Paulo Coelho kitabıydı ve çok beğendim, intihar ederkenki o aklından geçenler duygu durumu falan çok sahiciydi, filmi izlemedim hatta filminin olduğunu da senden öğrendim şimdi ama kitabın sonunda ters köşeye yattım resmen, nası yani ya dedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende filmin olduğunu fotoğraf bakarken gördüm tesadüf oldu biraz. Kitabın sonunda bende hadi canım falan oldum bir yandan da mutlu sonla bitmesine sevindim:)

      Sil
  2. Aa filmi olduğunu bilmiyordum. Ben ayıla bayıla okumuştum bu kitabı, o kadar güzeldi ki ve beni derinden etkiledi. Zaten Simyacı'yı da çok sevdiğimden başka kitaplarını da okumak istedim ve Hac kitabına başladım ama hevesim kursağımda kaldı diyebilirim. Hac o kadar da güzel değildi açıkçası, yani cımbızlanacak kısımlar elbette vardı ama veronika kadar sarmadı. Veronika ölmek istiyor bir başyapıt benim için... Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Veronika kesinlikle Paulo Coelho'nun en iyi eseri.
      Bende filmi tesadüf eseri öğrendim. İzlemelisin bence :)
      Rica ederim^^

      Sil

Yorum için teşekkürler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...