25 Aralık 2013 Çarşamba

Aslı Erdoğan - Kabuk Adam || Kitap Yorumu

Kitabın Adı: Kabuk Adam
Yazar: Aslı Erdoğan
Çevirmen: -
Sayfa Sayısı: 140
Basım Yılı: Mitos Yayıncılık ilk baskısı 1994 / EVRST 2006
Yayınevi: Everest Yayınları
Tür: Romantik, Kurgu





Dünya okurlarınca "geleceğe kalacak elli yazar" arasında sayılan Aslı Erdoğan'ın sayılan Aslı Erdoğan'ın yayımlandığı günden bugüne değerini ve yerini hiç kaybetmemiş ilk romanı: Kabuk Adam. Türk edebiyatında olduğu kadar dünya edebiyatında da yeni bir yazarın doğuşuna tanıklık eden bir kitap. Şık olmakla cinayet işlemek arasındaki o çok ince çizginin öyküsü.
"Size Kabuk Adamın öyküsünü anlatacağım, tropik bir adayı, cinayet ve işkencenin, şiddetin bataklığında filizlenen bir aşkı, içinde yetiştiği toprak kadar acı dolu bir aşkı anlatacağım. Çıldırtıcı gücünü sonuna dek yaşanmayan arzulardan, en gizli hayallerden alan bir tutkuyu, ölümle yaşamın sınırında kurulan mucizevi bir dostluğu ve bütün yıkımların nedeni olan korkuyu, insanın en temel özelliği olan korkusunu, alçaklığını, umutsuz yalnızlığını.. Tropiklerde, o gözden ırak adada öğrendim ki, cennetle cehennem iç içedir, ancak bir katil bir peygamber olabilir ve insan bir başkasına, aynı karabüyü ayinlerindeki gibi, dönüşebilir, çünkü insanın tam zıddı gene kendisidir."
(Tanıtım Bülteninden)

Daha önce bir Aslı Erdoğan kitabı almama rağmen henüz okumamıştım rafta bekleyen arasında kalmıştı Bir Delinin Güncesi. Oysa instagram da severek takip ettiğim ve kitap önerilerine değer verdiğim biri Kabuk Adam'dan öyle övgü ile bahsedince okumalıyım diye düşündüm. Ve o hafta aldım.
Dikkat ile uyarıyorum; eğer bir işiniz var da şöyle ilk sayfasına bir bakayım nasılmış sonra işe dönerim deyip de sakın ama sakın okumaya başlamayın!  Çünkü; kitap daha ilk cümleden, ilk paragraftan insanı içine çekiyor. Uyku tutmuyor okuyayım da biraz mayışırım diye başladığım kitap uykusuzluğumun adı oldu çıktı.
Okumayan kaldı mı bilmiyorum, okuyanlar bilir ki Kabuk Adam, Aslı Erdoğan'ın ilk kitabı. İnsan kitabı bitirdiğinde düşünmeden edemiyor. Bu nasıl ilk eser olabilir diye? Hiç mi amatörlük olmaz hiç mi insan anlamaz. Gayet güzel her şeyin yerinde olduğu bir kitaptı.
Şunu söylemeliyim ki bu kitapla beraber kitap kalınlığının kitabı iyi yada kötü yapmadığını bir kere daha gördüm. Yani 140 sayfaya kocaman bir duygu sığdırmış Aslı Erdoğan. 
Kitabın konusuna kabaca girecek olursak iş için Karayipler'e gelen bir kadının ummadığı anda hiç tahmin edemeyeceği biriyle yaşadığı aşkı konu ediyor. Aslında konuyu deşip de kitabın heyecanını kaçırmak istemiyorum. Şöyle diyebilirim ki çok şeyler yaşamış iki insanın birbirine karşı nasıl yavaş yavaş çözüldüğünü göreceksiniz. Tabi ki sonunu söylemeyeceğim.^^
Dipnot; Aslı Erdoğan geleceğe kalacak 50 yazar arasında kabul edilen bir yazar. Ancak ben hiçbir eleştiride bulunmadım çünkü henüz sadece bir kitabını okudum. Gerçi ilk kitabı bile bu kadar güzel olan bir kadın nasıl kötü yazabilir ki? Düşünemiyorum.

Altı Çizili Cümleler:
1. Bazen insana hiçbir şey hatırlamak kadar acı veremez, özellikle de mutluluğu hatırlamak kadar. Unutamamak. Belleğin kaçınılmaz intikamı. Herhangi bir iz taşınıyorsa eğer, bu bir zamanlar bir yara açıldığındandır.
2. Yaşadıklarım, o her biri elmas değerindeki anlar su damlaları gibi kayıp gitti avucumdan.
3. Bana kalırsa, kişisel tarihimin tek bir teması vardı; hayal kırıklığı.
4. ...her insanın, gün gelip de düşüp parçalanmaktan kendini güçlükle alıkoyduğu bir uçurumu vardır.
5. Bu öykü, perde aralarında çalınan bir piyano müziği olacaktı yaşamımda ya da karanlık gökyüzünde anlık bir şimşek.
6. Bugün artık biliyorum: Hayatın bizlere verip verebileceği tek ödül, tek armağan, sevgi dolu bir insandır ve biz böyle bir insanı, ilk fırsatta katlederiz. Sonra da, ömür boyu, bu asla bağışlanmayan günahın lanetini sırtımızda taşırız.

5 yorum:

  1. benimde merak ettiklerim arasındaydı, en kısa zamanda edinip okuyacağım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim okumanızı hem akıcı hemde konusu güzel:)

      Sil
  2. kesinlikle okunmalı.ben bir çırpıda bitirdim zevklerimiz uyuyor demekki bazı türlerde aslı erdoğanın kalemini çok severim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende gece başlayıp sabahına bitirrdim, güzeldi:)

      Sil
  3. ayrıca sağda en sevdiklerin arasında yer almakda ayrı bir gurur verici maalesefhastalıklar kpss belası ve daha bir çok sebep ile kitap okuyamıyorum yorumlayamıyorum onun yerine zaman geçirici abuk subuk paylaşımlar yapıyorum ama diliyorum eski hızıma geri dönerim :D

    YanıtlaSil

Yorum için teşekkürler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...