5 Kasım 2013 Salı

Yaşar Kemal - Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca || Kitap Yorumu

Kitabın Adı: Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca
Yazarın Adı: Yaşar Kemal
Sayfa Sayısı: 218
Basım Yılı: 2012
Dili: Türkçe 
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları




Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca
Filler Sultanında bir halk masalından yola çıkılarak güç ve haklılık arasındaki ilişki ele alınır. Filler Sultanı gücüne güvenerek karıncalara savaş açar. Haklı ya da haksız olmak onun için önemli değildir. Gücünü kendinden milyonlarca kez küçük karıncalar üzerinde denemektir niyeti. Ancak karıncalar birleşir ve haksızlığa boyun eğmeden filler sultanlığını devirirler.
"Eğer insan soyunun bu en zaliminin simgesini, benzerini hayvanlar arasında arayacak olsaydım, belki timsahları bulurdum, boa yılanlarını bulurdum. Yok yok, sanmıyorum ki yeryüzünde bu zalimleri simgeleyecek korkunçlukta bir hayvan türü bulabilelim..."
- Yaşar Kemal-
"Korkusuz bir toplum eleştiricisidir Yaşar Kemal. Ve eşsiz bir şair. Onu okuyan herkes büyüleyici, güçlü anlatım yeteneğine hayran kalır."
- Dagens Nyheter,

Pinuccia'nın düzenlediği yazar aylarında bu ay ki yazarımız Yaşar Kemal idi. Daha önce Yaşar Kemal okumamıştım ancak İnce Memed serisini hep okumak istememe rağmen bir nasip olmadı bu ay fırsat buldum derken yine aksilikler çıktıda çıktı. Gittiğim kitapçı da İnce Memed serisini bulamadım. Annemin acele ettirmesinin üzerine elime geçen ilk kitabını aldım inceleyemeden. Ve aldığım kitap çocuk kitabı çıktı.
Önce çocuk kitabı diye okumak istememiştim ama Küçük Prens'te çocuk kitabıydı, Şeker Portakalı da. O yüzden ön yargımı kenara koydum ve başladım okumaya.

Benim açımdan bir Küçük Prens ve Şeker Portakalı değildi ama kötü de değildi. Bana kalırsa sadece bir çocuk kitabı da değildi. Yazar Filler ve Karıncaları maske olarak kullanmış diyebilirim. Olaylar Filler Sultanı'nın Karıncalar ülkesine saldırmasıyla başlıyor. Ve savaşı durdurmak için tek şartı karıncaların ona çalışması, onları tamamen tutsak etmesi. Sultan karıncalardan 1 sene içerisinde sırça bir saray ve elmaslardan taht yapmasını emrediyor. Karıncalar önce sultana boyun eğmek istemeseler de, sonrasında mecbur kalıyorlar. Olaylar böyle devam ediyor. Filler Sultanını okudukça Tayyip Erdoğan'ı görmedim desem yalan olur. Birde bu sultana sürekli akıl adı altında gaz veren hüdhüd kuşu ulukepez var. Bu kuşa kıl oldum kitap boyunca. Aslına bakılırsa çocuk kitabı deyip geçmeyin ve okuyun bu kitabı. Çünkü aslında Yaşar Kemal, çocuklara filler ve karıncalar üstünden hayat dersi veriyor ancak yetişkin biri okuduğunda taşlar yerine tabir-i cazise cuk diye oturuyor.



Altı Çizili Cümleler:
  1. Hayat böyleydi işte, kaşıkla verir verir ve sonra bir gün kepçeyle verdiklerinin tümünü geri alırdı.
  2. Yüreği alıp sattı insanoğlu, yürek yüreklikten çıktı. aşkı, sevgiyi, dostluğu, kardeşliği, barışı, arkadaşlığı, kandaki sıcaklığı, güzelliği alıp sattı insanoğlu, insanoğlu insanlıktan çıktı, oburlaştı.

2 yorum:

Yorum için teşekkürler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...