13 Eylül 2013 Cuma

Stephen King - 22/11/63 || Kitap Yorumu





Orijinal Adı: 11/22/63
Türkçe Adı: 22/11/63
Yazar: Stephen King
Çevirmen: Zeynep Heyzen Ateş
Sayfa Sayısı: 816
Basım Yılı: 2012
Dili: Türkçe
Yayınevi: Altın Kitaplar
Satın Almak İçin: D&R | İdefix | Kitap Sihirbazı



22 Kasım 1963'te Dallas'ta üç el silah sesi duyuldu, başkan Kennedy öldü ve tarih yeniden yazıldı.Peki, ya geçmişi değiştirme şansınız olsaydı?Her şey Maine'deki Lisbon Falls kasabasında yaşayan edebiyat öğretmeni Jake Epping'e lokantacı dostu Al Templeton'ın verdiği bir sırla başlar. Aslında lokantasının kileri geçmişe, 1958'e açılan bir geçittir ve Al, Jake'ten saplantı haline getirdiği görevi devralmasını, Kennedy suikastını engellemesini istemektedir. Böylece Jake Epping, George Amberson olarak büyük arabaların ve fiyonklu çorapların dünyasında, herkesin her yerde sigara içtiği bir Amerika'da yeni bir hayata başlar. Boğucu Derry şehrinden, hayatının aşkıyla karşılaştığı sevgi dolu Jodie kasabasına, Lee Harvey Oswald'a ve Dallas'a uzanan bu romanda; geçmiş, geçmiş olmaktan çıkıp gerilim ve heyecan dozu yüksek bir maceraya dönüşüyor. Zamanda yolculuk hiç bu kadar inandırıcı ve bu kadar ürkütücü olmamıştı! -Tanıtım Bülteninden-

Yazar aylarınının bu ay ki konuğu Stephen King'ti. Ve bu ay Pinnucia'nın Kitapları, Altın Kitaplar'ın desteği ile bir çekiliş düzenlendi bende katılıp şansımı denemek istedim ve şans benden yana oldu oldu. Sevgili Pınar sağolsun ertesi gün ulaştırdı kitabı bana. Ama kargo paketini açtığımda korktum çünkü 22/11/63 okuyacağım ilk Stephen King romanı olacaktı ve 816 sayfaydı. Korktum çünkü ya sıkıcı çıkarsa ay sonuna kadar bitirmek zorunda olduğum 816 sayfa olacaktı önümde ancak korktuğuma gibi olmadı.

Kitabı yorumlamak için durup baya bir düşünmek gerekiyor çünkü bu kitap sadece nokta atışı yapıp John Kennedy suikastine odaklanmamış. Öyle ki kitap için sadece tarihsel bir kurgu diyemem, İçerisinde tarihsel kurgunun dışında, bilim kurgu, gerilim ve büyük bir aşkta yer alıyordu. Stephen King, size okurken bir çok duyguyu tattıracak bir arajman hazırlamış desem çok yerinde olur. 
Hiçbir zaman siyasete ve tarihe derin ilgim olmamasına rağmen kitabı çok severek okudum ancak JFK suikasti hakkında hiçbir bilgim olmadığı için okuduklarım (olay örgüsü dahilinde) o kadar gerçek geldi ki kitap bittikten sonra suikati araştırmadan, didiklemekten kendimi alamadım ki kitapta yapılan kurgunun da gerçeğe çok yakın olduğu inkar edilemez bir gerçek.
Suikastten 2 gün sonra 24.11:63'de suikasti gerçekleştiren Lee Harvey Oswald, mahkemeye götürülürken Jack Ruby tarafından onlarca FBI ve CIA arasında vurularak öldürüldü. Bunun üzerine tüm sorular cevapsız kaldı. Yazar dahil herkesin büyük soru işareti ise Lee Oswald suikasti tek başına mı planladı? 
Stephen King bu durum dolayısı ile büyük araştırmalar içerisine girerek L. Harvey Oswald'ın yaşadığı yerden, görüştüğü kişiler dahil ince detaylara kadar öğrenip okuyucuya sunuyor. 
Romanda Lee Oswald'in tüm hayatı baştan sona anlatılıyor, Deniz kuvvetlerinde olduğu, Rus eşi Marina Oswald ve kızı June Oswald.  Akıllarda hiçbir soru işareti bırakmayan şekilde açıklanmış her şey.

-Spoiler İçerir-
Tüm bunların dışında kitabın ağırlıklı olarak geçtiği yer olan 1958 - 1963 Amerika'sı o kadar iyi betimlenmiş, o kadar iyi tasvir edilmiş ki. Sanki Jake Epping ile beraber sizde zaman yolculuğu yapmış gibi hissediyorsunuz. Kitap sizi alıp o zamanlara götürüyor. 
Jake Epping, dışarıdan lise diploması almak isteyenlere İngilizce Edebiyat dersi vermektedir. Eşi uzun süre alkol problemi yaşamış ve sonunda Jake'i terk etmiştir. Yaşadığı tüm trajediye rağmen bir şekilde idare eden Bay Epping bir gün öğrencilerinden hayatlarındaki en büyük acıyı anlatan bir kompozisyon yazmalarını ister. Ve Harry Dunning'in yazdığı o kompozisyon belki de Jake'in hayatının dönüm noktası olcaktır.
Olay Jake Epping'in, arkadaşı Al'in restorantındaki kilerin açıldığı tavşan deliğini (1958'e açılan zaman tünelini) keşfetmesiyle başlıyor. Al önce dükkanı için ucuz et almak için kullandığı geçiti sonra büyük bir amaç için kullanmayı düşünüyor JFK suikastini durdurmak. Ancak içinde bulunduğu hastalık (kanser) çok ilerleyerek ona bunu yapacak zaman ve durum bırakmıyor. Al çözümü bu yarım kalmış davayı Jake'e emanet etmekte buluyor. Durumu iyice ağırlaşan Al maruzatını Jake'e açar ve durum karşısında şaşıran Jake'in inanması için geçiti gösterir ve Jake 1958'e giderek bir kök birası içip geri günümüze 2011'e döner. Rüya gibi gelse de olayların gerçekliğinin farkına varır ve düşünmek için süre ister. Al ise düşünmenin onu caydırcağını düşünerek (zaten çok az bir ömrü kaldığı için) intihar ederek Jake'e seçme şansı bırakmaz.
Ve Jake 1958'e Al'in ona bıraktığı sahte kimlik ile George Amberson olarak JFK suikastini durdurmaya gider. Ancak önünde daha 5 sene vardır ve 5 sene içerisinde Jake, 2 kişinin hayatını tamamiyle değiştirir. (Kısaca geçiyorum) Ve son olarak JFK suikastine kadar Jodie kasabasında bir okulda yarım zamanlı öğretmenliğe başlar ve burada hayatının aşkı Sadie ile tanışır. Ve 63 senesinin ortalarına kadar inişli çıkışlı bir aşk yaşarlar. Okurken Sadie için üzülmeden edemedim. Jake kimseye söyleyemediği tüm gerçeği ona anlattı ve bu olaydan onu ne kadar uzak tutmaya çalışsa da Sadie sonuna kadar sevdiği adamın yanında oldu. Suikasti önlemeye çalışırken bile ve Sadie, John Kennedy'nin hayatını kurtarmak pahasına Jake'in kollarında hayata veda etti.
- Spoiler Sonu-
Daha sonra neler oldu?
John Kennedy'nin hayatını kurtarmak Amerika için nasıl bir gelecek sağladı?
Tüm bunların sonunda Jake ne yaptı?
Sorularını merak ediyorsanız sizi kitabı okumaya davet ediyorum zira pişman olmayacaksınız.
Tüm bunların dışında kitapta Çavdar Tarlasında Çocuklar, Fareler ve İnsanlar ve kendi romanı olan O'nun gerçtiği parçalar var eğer okumadıysanız biraz Fransız kalmanız muhtemel.
Dipnot: Bu benim okuduğum ilk Stephen King romanı olduğu için diğerleri ile bir karşılaştırma da bulunup daha iyi, daha kötü diyemem.


Altı Çizili Cümleler:
  • Duygusal açıdan hassas ve kolayca kırılan yaratıklar olsalar da ergenlerden anlayış bekleyemezsiniz. İnsanlar anlayışlı davranmasını çok sonraları öğrenir, o da öğrenirse. Syf 92-93
  • İnsanın mayasında geri dönüp bakma arzusu vardır; bu yüzden boynumuz çevrilebilecek şekilde tasarlanmıştır. Syf 150
  • Sadeliği koru. Başarmanın en emin yolu budur. Syf 155
  • Geri dönüp baktığımızda en net gördüğümüz şeylerden biri aptallığımız değil midir? Bir diğeriyse kaçırılan fırsatlardır... Syf 307
  • Fikir denilen şey kıç gibidir, herkeste bir tane vardır. Syf 316
  • Ev, ayın yükselişini ve uyuyan toprakları seyretmek istediğinizde, manzarayı paylaşmak paylaşmak için yanınıza çağırabileceğiniz birine sahip olmaktır. Syf 392
  • Çoğu zaman hangi hayatları ve ne zaman etkileyeceğimizi bilemeyiz. En azından gelecek kapımızı çalıncaya dek. O zaman da her şey için çok geçtir. Syf 446
John F. Kennedy Suikastinin tüm açıklığı ile izlemek için Zapruder filmini izleyebilirsiniz 32 saniyede çok şey anlatan, çok can acıtan bir video.


Ve son olarak bir haber ile bitirmek istiyorum yazımı.
Ünlü yapımcı J.J. Abrams , ülkemizde de çıkan Stephen King’in 11/22/63 adlı kitabını Tv dizisi yapmak istediklerini açıkladı. Bir öğretmenin zamanda yolculuğu yaparak Başkan John F. Kennedy’in suikastine dönmesini konu alan kitap listelere birinci sıradan giriş yapmıştı. Bu başarının farkında olan J. J Abrams, dizi için kollarını sıvadı. 
Zaman yolculukları  diziler için hileli bir konu olsa da , Lost , Fringe , Person of Interest gibi çok başarılı dizilere imzasını atan Abrams’ın bununda altından kalkacağı kesin.  

6 yorum:

  1. Dizi olayı harika bir haber,çok uygun olabilir o tasvirlerle.
    Bu kitap bazen bana sıkıcı geldi Kennedy suikastına yoğunlaşacağını düşünmüştüm ve gerilimi bol bekliyordum. Sadie ile ilişkileri çok güzeldi. Yine de bu kadar uzatmasa olurmuş diye düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biraz gereksiz yere uzatıp fazla detaya girdiği yerler var kesinlikle ama yine de boğmadı beni. Söz konusu Stephen King olunca bende gerilim vs bekliyordum ancak beklediğim gibi olmadı.
      Bence dizi kesinlikle izlenebilecek kadar güzel olcak yapımcının çıkardığı işler ortada:)

      Sil
  2. Yazar Ayları'nı öğrendiğimden beri her ay eşlik etmeye çalışıyorum. Stephen King'in bu kitabını da çekiliş sırasında öğrenmiştim ve o günden beri okumak istiyorum. Konusu ve yorumunla oldukça ilgi çekici geldi. Bu aya yetiştiremesem de yorumundan sonra mutlaka okuyacağım. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tavsiye edeceğim bir kitap oldu, fırsatını bulduğun an oku derim^^

      Sil
  3. Stephen King'in tarzının dışında bir kitap, kitabı çok merak ediyorum. Gerçek olayları ve gerçeğe yakın kurguları konu alan kitapları çok severim. Çekilişte bize çıkmasını çok istediğim bir kitaptı, olmadı :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim okuduğum ilk Stephen King kitabı olduğu için diğerleri ile bir karşılaştırma içerisine giremedim ancak ben severek okudum çok kalın olması gözümü korkutmuştu ama akıcı olduğu için rahat bitti:)

      Sil

Yorum için teşekkürler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...