17 Nisan 2014 Perşembe

[GKK Blog Tur] Beatrice Harraden - Gece Geçen Gemiler || Kitap Yorumu





Orijinal Adı: Ships That Pass in the Night
Türkçe Adı: Gece Geçen Gemiler
Yazar: Beatrice Harraden
Çevirmen: Nil Çelebi
Sayfa Sayısı: 158
Basım Yılı: 2013
Dili: Türkçe
Yayınevi: Altın Bilek Yayınları
Tür: Edebiyat , Aşk
Satın Almak İçin: D&R | Kitap Sihirbazı




Zihninizin derinliklerinde biriken umutsuzluğu, bir yaşama amacına nasıl dönüştürürsünüz?
Bernardine. Yüreğine savrulan gözyaşlarının boğuculuğuna direnen Bernardine. Umudunu, yaşama dair her şeyini savaşa kurban edecek olan ve yaşam savaşına, tepesinden cennete baktığı bir hastanenin bahçesinde, karanlık koridorlarında, müşahede odalarında devam edecek olan Bernardine. Tepeden gördüğü körfeze gelen gemilerde umudunu, yaşamının geri kalanını bulmayı ümitle bekleyen, bekledikçe içinde büyüyen hastalığın, kurtuluşunun tek yolu olduğunu bilen Bernardine. Bernardine sizi duygular arasında bir serüvene ve umudun gücünü hissetmeye davet ediyor. Bu kitabı asla unutmayacaksınız…

Öncelikle kitabın kapağına bayıldığımı söylemeliyim ve evet  beni ağlatan kitaplara bir yenisini eklemiş bulunuyoruz. Kitaba başlayıp ilerlediğim de hatta şöyle söyleyeyim sonlara yaklaşana dek, kitabın kapağındaki Boston Globe tarafından yapılan "Kalbinizi esir alacak sıra dışı bir aşk hikayesi..." yorumunu o kadar içerledim ki? Yazar öncelikle iki zıt karakterin nasıl birbirlerine aşık olabileceklerine dair kafa yorduruyor bize. Okurken acaba bunlar nasıl bir araya gelecek diye düşünüyorsunuz. En azından Hilal ile ben bu konuya çok kafa yorduk:D
Baş karakterimiz Bernardine dış dünyaya kendini nerdeyse tamamen kapatmış, gülmeyi bile unutmuş kendini çalışmaya vermiş bir kadındır. Hayatını işine adamış desem yeridir. Ancak Bernardine bir hastalanarak işten güçten elini ayağını çekerek Petershof'a bir rehabilitasyon merkezi tarzı bir yere geliyor. Ve geldiği ilk günden Huysuz Adam ile tartışarak onunla tanışıyor. Huysuz Adam yani Robert Allitsen kendini kitaplara ve fotoğraf çekmeye vermiş bir adamdır dışarıdan bakıldığında insanlarla anlaşamayan geçimsiz aksi bir adama benzese de aslında pamuk gibi kalbi vardır Robert'in ve bunu Bernardine ile beraber kitap boyunca keşfetmek gerçekten eğlenceliydi.
Hatta Huysuz Adam'ın Bernardine'e tatlı tatlı laf sokmaları , atışmaları dedim ki bu aşk değil eğlenceli bir dostluk romanı herhalde?
Taa ki Bernardine'in parası azalıp geldiği yere geri dönmeyi düşünene dek. Bernardine döneceğini Robert'a açıkladığında Robert ona borç vermeyi teklif edecek ancak Bernardine kimseden borç alamayacağını söyleyerek reddecek ve geri dönecektir. Ondan sonra Robert'ın Bernardine'e yazdığı mektup beni aldııııııııı götürdü. Bayağı bir uzaklara. Gözlerim doldu. O saf sevgiyi gördüm o satırlarda. Ve heyecanlandım Bernardine yerine ancak Robert mektup bittiğinde onu yollamak yerine yırtıp atmayı, duygularını içine gömmeyi tercih ettiğinde yıkıldım adeta. Yapma etme diye feryat edecektim az kalsın kitabın başında. Neyse ki Huysuz Adam bunu bir şekilde telafi etti diyebilirim. Sanırım diyebilirim. Yazar kitabın sonuna kadar sağ gösteriyor sonunu tahmin edeceğinizi zannediyorsunuz aslında bir bakıma da ediyorsunuz ama yazar kitabın sonunda öyle bir sol vuruyor ki darmadağın oluyorsunuz.
En azından ben oldum, içime dokunan bir kitap oldu gerçekten tek kelime ile ifade etmek istesem harikaydı der geçerim..
Alıntıları tur kapsamında Hilal paylaşacak olsa da en sevdiğim cümleyi paylaşmadan edemeyeceğim..


 "Sevgili Kadınım" dedi..
Kaliteli bir şiir kitabının içinde yaşamıyoruz. Düz yazı bir kitabın, ciltsiz basımı bizim yaşadığımız yer. Mantıklı ol. Diğer insanlar yüzünden canını sıkma.Onları eleştirme zahmetine bile girme; bu sadece sana dert olur.



Evet kitabımızın yurt dışı kapakları ise bunlar ve bana kalırsa en başarılı kapak Altın Bilek Yayınlarına ait olandır.

-15 - 21 Nisan Tur Takvimi-
15 Nisan ; Kitap + Yazar Tanıtımı
16 Nisan ; Okur Yazar | Kitap Yorumu + Tüberküloz nedir? 
17 Nisan ; Mavi Uçurum | Kitap Yorumu + Yabancı Kapaklar
18 Nisan ; Kitap Kokusu | Kitap Yorumu + Alıntılar
19 Nisan ; Bir Kitap Delisinin Günlüğü | Kitap Yorumu
20 Nisan ; Ejderha Camı | Kitap Yorumu + Şarkı Listesi
21 Nisan ; Vera'nın Rüya Kitaplığı | Kitap Yorumu



Destekleri için Altın Bilek Yayınlarına teşekkür ederim/z.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum için teşekkürler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...