22 Mayıs 2014 Perşembe

Veronica Roth - Yandaş (Divergent #3) | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: Allegiant
Türkçe Adı: Yandaş
Seri: Divergent #3
Yazar: Veronica Roth
Çevirmen: Uğur Mehter
Sayfa Sayısı: 528
Basım Yılı: Nisan 2014
Dili: Türkçe
Yayınevi: Artemis Yayınları
Tür: Distopya, Genç-Yetişkin
Satın Almak İçin: D&R | Kitap Sihirbazı




Tek bir seçim
Seni dönüştürebilir

Tek bir seçim
Seni yok edebilir

Tek bir seçim
Kim olduğunu belirler

Birinin korkularını çekip aldığınızda, merhamet duygusunu da almış olursunuz.

Tris Prior'ın bir zamanlar inandığı topluluk sistemi çöküşün eşiğinde. Bu nedenle Tris, yeni bir dünya keşfetme fırsatını tereddütsüz kabul ediyor. Çünkü Tobias'la birlikte çitlerin ötesinde yalanlardan, iç içe geçmiş ilişkilerden ve acı hatıralardan uzak, yeni bir hayat kurma şansı olabilir. Oysa Tris'in öğreneceği gerçekler, ardında bıraktıklarından çok daha tehlikeli. Bildiği her şey anlamını hızla yitirirken, Tris insanın karmaşık doğasını anlamak için savaşmak zorunda. Tabii cesaret, dostluk, fedakârlık ve aşk gibi imkânsız seçimlerle de karşı karşıya.


 Öncelikle Uyumsuz serisi herhalde en hızlı bitirdiğim seri olarak kayıtlara geçebilir. Bunun dışında en başından uyarıyorum ki spoiler içerebilir değil bildiğiniz spoi kuscam. Yorum yapmak için baya bir bekledim sakinleşeyim yatışayım Veronica'yı anlamak için bir sebep bulayım dedim ama yok! Yok, yok, yok! Neden güzelim iki kitabın ardından kitabın akışını raydan çıkmış tren gibi değiştirir bir yazar anlayamıyorum. Hele o son! Öyle bir son yazmış ki kadın tren kazası gibi.  Kitap hem iyi hem kötü, hem güzel hem çirkin karmakarışık yani.


İlk iki kitabı Tris'in gözünden okurken son kitapta bir bölüm Tris bir bölüm Tobias şeklinde ilerliyor diyebilirim. Bu insan da biraz adaptasyon sorunu yaratsa da ben bu değişimi sevdim diyebilirim. Son kitapta Tris, Tobias ve Caleb'in yardımıyla videoyu yayınlıyor ve dışarıda, çitlerin ardında başka bir dünya olduğunu öğreniyorlardı. Yandaş tam olarak Kuralsız'ın bırakıtğı yerden devam ediyor. Bu video olayından sonra Tris yargılanmak üzere bilgelik merkezinde tutuluyor. Yargılama işi doğruluk serumu ile yapılacaktır fakat Tris'în serumuna direnebildiği için yalan söyleyerek aklanır. Ancak Caleb'in durumu daha farklı o ihanetten yargılanacaktır ve sonuç çoktan bellidir. İdam. Fakat Tris abisinin tüm yaptıklarına rağmen bile onun ölmesini istemez ve Tobias'ı onu kurtarmaya ikna eder. Daha sonra 'yandaşlar' olarak  Evelyn'den gizli bir grıp kurarak çitin dışındaki dünyayı keşfetmeye giderler. Sınırı geçtikten sonra bambaşka bir dünya okuyucu beklemektedir diyebilirim.
Çitin öncesinde insanlar topluluklarına göre ayrılırken sınırın dışında topluluklar yok lakin insanları genetik özelliklerine göre SAF GEN ve HASARLI GEN olarak yine ayırıyorlar. Bunun sebebini anlatarak çok ayrıntıya girmeyeceğim. Bir grup bilim adamı hava alanından bozma bir yeri üs olarak almışlar ve orada insan genetiğinin iyileştirilmesi üzerinde çalışıyorlar. Ve bizimkilerin daha önce yaşadığı yer aslında bir deney sahası ve bunlardan bir kaç tane daha var. Çalışmalarını sürdürürken bir yandan da kameralardan deney sahalarını gözlemliyorlar. Ve Tris bu kameraları gördüğünde dehşete düşüyor. Savaşı, onca felaketi gördükleri halde hiçbir şekilde müdahale edip engel olmadıkları ve ailesinin ölümüne sebep oldukları için burdaki insanlara düşman oluyor. Bunun gibi bir çok bilgiyi öğreniyoruz burda ve daha önemlisi aslında Tobias'ın uyumsuz yani SG olmadığını öğreniyoruz. Tobias bu durumu çok yadırgasa da Tris her zaman olduğu gibi onun yanında oluyor. Ve diğer iki kitaba nazaran bu kitapta çiftimiz arası sürekli açık, sürekli bir fikir ayrılığı durumu yaşıyorlar ama tabi ki birbirlerinden hiçbir şekilde kopamıyorlar. 
Şehir de Evelyn ile Marcus arasındaki tartışma boyunu aşıp savaş durumuna geldiğinde David (deneylerin başındaki adam) şehri sıfırlama kararı alıyor. Sıfırlama dediğimiz olay da hafızalarının tamamen silinmesi durumu olmakta. Tobias ve Tris buna engel olmak için plan yapar  ancak plan bambaşka şekilde ilerler ve (SPOİLERİN BABASI GELİYOR) Tris ölür. Ve ben burda ağlamaktan geberirim. Şoktan şoka girerim vs. 
Kitabın bundan sonrasını nasıl okudum inanın bilmiyorum.
Kitap kesinlikle kötü değil Tris ölene kadar her şey mükemmel ama sonrası ne kadar güzel bağlanırsa bağlansın insanın içine sinmiyor. Zaten Kuralsız'dan beri Tris'in vatan kurtaran Şaban havası vardı eninde sonunda öleceği belliydi ama yine de ne bileyim böyle bir son bekliyormusun deseler kesinlikle beklemiyordum.
Yani kitap bittiğinde adeta böyleydim.

  Birinin korkularını, düşük zekasını ya da yalancılığını alırsanız… merhamet duygusunu da almış olursunuz. Birinin saldırganlığını alırsanız, dürtülerini de alırsınız ya da en azında girişimcilik yeteneğini törpülersiniz.Bencilliklerini aldığınızda kendilerini koruma güdülerini öldürürsünüz.

  Aşk seni olduğundan fazlası yapar, hayal edebileceğinden çok daha fazlası yapar.
  Birlikte olduğumuz süre boyunca sürekli çarpışıp duracağımızdan, eninde sonunda çarpışmanın etkisiyle paramparça olacağımızdan korkuyordum. Ama artık benim bir bıçak, onun da bileği taşı olduğunu biliyorum.

15 yorum:

  1. Kesinlikle cok guzel aciklamissin. Kitaplar harika ama o sonu.. sok oldum ve asiri uzuldum keske baska bisekilde bitseydi bambaska bisey olsaydi da tris ölmeseydi. O andan sonra gercekten bu muhtesem seriyi firlatip atasim geldi asiri uzuldum. Yinede harika fakat bu son bu harika aska bu zorlu atraksyona hakettigi mutlulugu vermemis.. buyuk haksizlik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum güzelim seriyi beş paralık etti kadın resmen :/

      Sil
  2. Olmaz olsun böyle son. Son kitapta zaten çölde susuz kalmış insanlar gibi bir parça Dört-Tris aşkı görmek için boş yere bekledik bari sonunu yazarken biraz insaflı olsaydın Veronica.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeeeetttt!!! O son kitap olmadı gerçekten seriye yakışmadı bence.

      Sil
  3. bir yazar için insanları öldürmenin bile bir doğru yolu vardır. mesela George R.R. Martin taht oyunları serisinde birçok karakteri öldürüyor. hem de tris'e olandan çok daha beklenmedik şekillerde. ancak bunun için öyle bir mantık oluşturuyor ki karakterleri her ne kadar sevsen de öldüklerinde kabullenebiliyorsun. örn: yeminden dönmenin seni öldürme ihtimali vardır, adam öldü; kralın arkasından iş çevirmenin seni öldürme ihtimali vardır, ama kadın ölmedi. hepsi çok kabul edilebilir ve olasılık dahili şeyler. ama tris'in ölümü çok usulsüzce geliyor insana. aynı zamanda da çok anlamsız.

    YanıtlaSil
  4. Tris ölüyor peki ya Tobias? Ona ne oluyor? Genellikle kitaplarda biri öldüğü zaman diğer karakter 5 dakika üzülür sonra yoluna devam eder ki bu işin bütün gerçekçiliğini bozuyor. Biraz aydınlatır mısın yoksa kitabı okumak hiç içimden geçmez...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tobias yasını içinde tutuyor ama onun hatıralarıyla, acısıyla, geçirdikleri özel şeylerin hepsini Hafıza serumuyla silmeye çalışıyor. Ama Christina sayesinde bunu yapmıyor. Kah trise bağırıyorsun bunu yapma diye, kâh Tobia'a diyorsun. Ama kitap bir şekilde bitiyor.

      Sil
  5. Bence trisin ölmesi çok saçma olmuş çünkü tris kitabın kahramanıydı o ölünce serinin bi anlamı kalmadı zaten yazar yandasa kadar olayları trisin ağzından anlatarak bizi trise alistirdi yani yazarın bu kadar emeği mutsuz sonla bitirerek boşa gitmiş oldu

    YanıtlaSil
  6. Böyle bişi yok yha inanamıyorum hala...Tris ölmemeli ve böyle bitmemeliydi.Sinirden ağlıyorum bunu sinemada nasıl izlicem bilmiyorum yazarı bulduğum yerde öldürebilirimm

    YanıtlaSil
  7. bence kitapdaki gibi olmayabilir uzulmeyin enazindan teselli etmis oluruz kendimizi

    YanıtlaSil
  8. ufff cok cok uzgunum keske Tris olmeseydi offffff

    YanıtlaSil
  9. Ben bu seride Trisi cok sevdim aslinda bu gun seriyi bitirdim ve cok cok uzgunum niye boyle bisey yapdin Veronica ufff her sey daha guzel bite bilirdi niye beni kitaplara soyutuyosunuz haaaaa offfff offffff

    YanıtlaSil
  10. Yandaşı filminde belki trisi öldürmezler ama kitaplarda trisin öldüğünü duyunca yıkıldım bence bu serinin böyle bitmemesi gerekiyordu veronica finalinde seriyi gebertmişsin yani bozmuşsun serinin sonunda filmin ana karakterini öldür sana kim dedi çok berbat bitmiş son kitapta reisin öldürmemek gerekiyordu böyle yaparak bütün seriyi mahvettin veronicadan böyle bir şey beklemiyordum çok berbat bitmiş umarım filminde tris ölmez tris filmindede ölürse yandaş filmini birdaha asla izlemem bu olay beni yıktı filmdede olursa tam yıkılırım yani seri mahvolmuş

    YanıtlaSil
  11. Yandaşı filminde belki trisi öldürmezler ama kitaplarda trisin öldüğünü duyunca yıkıldım bence bu serinin böyle bitmemesi gerekiyordu veronica finalinde seriyi gebertmişsin yani bozmuşsun serinin sonunda filmin ana karakterini öldür sana kim dedi çok berbat bitmiş son kitapta reisin öldürmemek gerekiyordu böyle yaparak bütün seriyi mahvettin veronicadan böyle bir şey beklemiyordum çok berbat bitmiş umarım filminde tris ölmez tris filmindede ölürse yandaş filmini birdaha asla izlemem bu olay beni yıktı filmdede olursa tam yıkılırım yani seri mahvolmuş

    YanıtlaSil
  12. Allegiant filmini http://tafdi.com/titles/show/2398-allegiant.html adresinden full hd izledim gerçekten müthiş bir film. herkese izlemesini tavsiye ederim.

    YanıtlaSil

Yorum için teşekkürler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...