26 Nisan 2014 Cumartesi

Şebnem Burcuoğlu - Kocan Kadar Konuş || Kitap Yorumu

Kitabın Adı: Kocan Kadar Konuş
Yazar: Şebnem Burcuoğlu
Çevirmen:-
Sayfa Sayısı: 220
Basım Yılı: 2014
Dili: Türkçe
Yayınevi: DEX
Tür: Çiklit, Romans
Satın Almak İçin: D&R | Kitap Sihirbazı



"Türkiyede kadınların DNAlarına kodlanmış olan evlenme saplantısı, ne yazık ki bizim ailede daha yoğun. Millete ailesinden genetik miras olarak mavi göz kalır, bize bu evlenme saplantısı kalmış. Sinek kadar eri olanın dağ kadar feri olurmuş atasözü, anneannem Peykerin lafıdır. Yani o sözü söyleyen ata, bizzat benim anneannem.
Sözün özü, kocan varsa varsın, yoksa da geçmiş olsun. Hele ki bir de 30una gelip de bekâr kaldıysan bu dünyada yatacak yerin yok!"
Evli misin?
Ya nişanlı?
Sevgilin var mı?
O da mı yok!
Yaş kaç?
Hmm. Anlaşıldı.
Sen en iyisi bu kitabı bir oku. Yalnız değilsin Türk kızı! Senden çok var -ay bunu da yanlış anlayıp trip atarsın sen şimdi. Yok, öyle demek istemedik. Ailen, çevren, eşin-dostun-arkadaşınkankan, hepsi evlilik lafı ediyor değil mi? Ama zor iş.
Koca bulmak ÇOK zor iş arkadaş…


Uzuuuuuuuun zamandır  böylesi gülerek kitap okumamıştım. Başladığınız andan itibaren klasik Türk aile yapısının içinde mücadele veren Efsun'un hayatına konuk oluyoruz. Efsun sıradan bir ana karakter değil bunu söylemem gerek. Eğer sizde evliliğe uzaktan bakıp, manyaklar gibi erkenden çatır çatır evlenen arkadaşlarınızı anlamakta güçlük çekiyorsanız. Sizde birer Efsun'sunuz diyebilirim. 


Ama Efsun'un işi cidden zor kadınlar hamamı gibi bir evde başına evlilik vurmamış tek birey Efsun olmasına rağmen 23 yaşındaki kuzeni Merve evlilik hazırlıklarına başlayınca Efsun'a soldan soldan geliyorlar. Her ilişkisi başarısızlıklarla sonuçlanmış, sevgilileri onu aldattıkları kızla evlenmiş olan Efsun en son resti çekiyor ve "bana bir koca lazım o da bu gece lazım" diyerek başlıyor bir Ezginin Günlüğü şarkısı tutturmaya. Tabi bu işin espirisi.
30 senedir süsten püsten uzak kuaförün kapısından nadir girmiş kızımız hazırlıklara ilk önce kız gibi kız olup makyaj ve topuklu ayakkabı gibi "KIZSAL" şeylere alışmaya çalışarak başlar. Ancak ilk topuklu ve mini etek çabası hüsranla sonuçlanır. Ve kitabın bu kısmında ben kahkahalar atarken annem bana "bu kız iyice çıldırdı" bakışı fırlatır. Hiçbir şekilde pes etmeyen Efsun bir barda ilk aşkı ile karşılaşır ama yıllardan sonra ki ilk karşılaşma pekte romantik olmaz. Bunun nedenini kitapta okuyacaksınız :P
Efsun ile Sinan tekrardan görüşmeye başlar ve artık Efsun'un evdekilerin baskısı ile tek amacı vardır. O da Sinan'ı nikah masasına oturtmak!
Peki bu nikah masasına giden yolda Efsun neler yapar, Sinan ne tepki verir bunların cevabı için sizi kitabı okumaya davet ediyorum.
Okurken inanılmaz eğlendiğim sadece sonlarına yaklaşırken azıcık sıkıldığım ancak Pucca Günlük tarzı kitapları sevenlerin bayıla bayıla okuyacağı bir kitaptı.
Dipnot olarak; kitaptaki Kürk Mantolu Madonna ve Sabahattin Ali kısımlarına b a y ı l d ı m!


 Kadın ve erkek iki ayrı cins olarak adlandırılmadan önce, küre biçiminde varlıklarmış. Öylesine zeki, becerikli ve yaşam dolularmış ki, tanrılar kendilerini bu mükemmel uyum karşısında tehdit altında hissetmiş. Zeus küreyi ortadan ikiye bölmüş ve insanlığın baştaki bütünlüğü kaybolmuş. Bu noktadan sonra ortaya çıkan kadın ve erkek arasında iki farklı anatomi, iki farklı düşünce yapısı belirivermiş. Yeniden bütünleşmeye çalıştıkça tüm enerjilerini tüketmişler ve sonunda tanrılar için bir tehlike olmaktan çıkmışlar. 
Her insanın, başka birinin diğer yarısı olduğu savına inanıyor musunuz? Kendinize uygun öteki yarıyı arayıp, yaradılıştaki bütünlüğü mü arzuluyoruz sizce? Yoksa bu sadece bir hikâye mi? Hepsinden önemlisi, Zeus geri zekalı mı? Sana ne be? Küre şeklinde mutlu mesut yuvarlanıp gidiyormuşuz işte... Sen zaten tanrı doğup, en yüksek limitten SSK emeklisi olmuşsun. Biz gariban asgari ücretli ölümlülerle alıp veremediğin neydi? Karına, kızına göz mü diktik? Ben çorabımın diğer tekini bulamıyorken şimdi nereden bulayım küremin yarısını?


 Ben evlenmeyi düşünmüyorum. Son derece bekarım.


10 yorum:

  1. yorumu bile güldürdü :) görsem almazdım normalde ama yorumunuzdan sonra merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani bir Albert Camus okumak gibi değil elbette ama eğlenmek için bire bir^^

      Sil
  2. Sonu çok saçma bitti, Puccaya yetişemez bu kız bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pucca ile yarıştırmadım zaten sadece o tarz sevenlerin sevebileceği bir kitap dedim.
      Sonu saçmadan ziyade ucu açık bitti buda 'belki' kitabın devamı gelir diye düşündürdü.

      Sil
  3. kitabın devamı gelecek mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir bilgim yok maalesef ben kitabın bitiş şeklinden bir tahminde bulundum sadece.

      Sil
  4. ben bugun basladim ve bitirdim, icimden hepimiz Efsun`uz demek geciyor :) son derece eglenceli ve cok dogru tespitleri olan bir kitap. eksi sozluk ``kezban kitabi`` demis ve cok yanilmis, kitap nasil kezban olunur demiyor, Nasil bu yapi arasinda , sagdan soldan cekistiranlere ragmen hayatta kalinir ,onu anlatiyor.ucu acik bitmis, yani ben sinan ve efsun`un durumunun ne olacagini anlamadim ve sonunda uzuldum, yazardan ikincisini bekliyoruz.aslinda bu kitabi kizima almistim okumasi icin ama o 19 yasinda vetam bir efsun karakteri oldugu icin kitabi bitirip bana da sen de bakmalisin dedi ve iyi ki kitapta ki anne sen degilsin diye ekledi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kitabı bitirir, bitirmez anneme dedim oku diye :D
      Aynen katılıyorum size kezban kitabından ziyade eğlenirken gerçeklere de göz kırpıyor.

      Sil
  5. arkadaslar ben aldım hiçte hoşuma gıtmedı.hiçbir roman bu kadar saçma olamaz hele sonu manyak bırsey bunu yazan ılk defa roman yazmıs sanırım alakasız seyler var ve sonunda oyle bır yerde bıtıyor kı fılm sankı devamı gelecek gıbı cok sacma bır roman yazmayı bılmıyorsun neden alıyorsun elıne kagıt kalemı fılm mı lan bu ıyı olursa yenısını yazarım dızımı bu devamını getırceksınız ınsanları kandırmayınız barı kardesım ben bır roman sever olarak kıtapları cok seven bırı olarak kıtaplardan soguttunuz benı sahsen acık ve netçe belırtmek ıstedım 20 tl odedım nerdeyse ama sıze sunu soyleyım bedava versınle okumam yazık oldu 20 tl ye bıle.bu kadar saçma bir roman ne gördum ne duydum bugune kadar.

    YanıtlaSil
  6. eğleneli bir kitaptı devamını 4gözle bekleyenlerdenim.

    YanıtlaSil

Yorum için teşekkürler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...