9 Temmuz 2014 Çarşamba

[GKK Okuma Etkinliği] Daniel & Dina Nayeri - Bir Başka Faust | Marlowe School #1




Orijinal Adı: Another Faust
Türkçe Adı: Bir Başka Faust
Seri: The Marlowe School #1
Yazar: Daniel & Dina Nayeri
Çevirmen: Kenan Şahin
Sayfa Sayısı: 403
Basım Yılı: 2013
Dili: Türkçe
Yayınevi: DeliDolu Yayınları
Tür: Fantastik , Genç-Yetişkin , Paranormal
Satın Almak İçin: D&R | Oku Oku

Klasik bir edebiyat eserinden çağdaş bir başyapıt yaratmak...
Daniel ve Dina Nayeri kardeşlerin, yayımlandığı her ülkede büyük yankı uyandıran "Bir Başka" serisi, dünya edebiyatına mal olmuş klasik eserlerin modern çağa uyarlanarak yeniden yorumlanmasından doğan sıra dışı bir edebiyat projesi. Bu projenin ilk meyvesi ise Goethe'nin ölümsüz eseri Faust'tan esinlenerek kaleme alınmış Bir Başka Faust...
Bir Başka Faust, şeytanla bahse giren insanoğlunun zaaflarını, hırslarını, sırlarını ve sınırlarını gözler önüne seren esrarengiz bir kurguyla buluşturuyor okurlarını.
"Yetenekli" çocukların hayatlarını cehenneme çeviren Marlowe Okulu'na hoş geldiniz! Aynı gece, dört ayrı şehirde, dört çocuk ortadan kaybolur. Aradan yıllar geçse de onları ne gören olur ne de onlardan bir haber alan... Ta ki bu seçilmiş çocuklar genç, tuhaf ve bir o kadar güzel bir kadın olan Madam Vileroy ile birlikte New York'taki özel bir partide ortaya çıkana kadar. Madam Vileroy'un "Faust"lar olarak adlandırdığı bu gençlerin insanüstü yetenekleri ve gizemli yaşam öyküleri, yeni kaydoldukları Marlowe Okulu'na, onlardan önce ulaşmayı başarmıştır.
Madam Vileroy tarafından bu gençlere bahşedilen yetenekler, onların Marlowe'da kısa sürede sivrilmelerine sebep olur. Hile yapmak, çalmak, yalan söylemek ve zaman-mekan kavramlarıyla oynamak gibi konularda özel meziyetleri olan bu gençlerin yapamayacakları şey yoktur. Ancak, Madam Vileroy'un sunduğu bu özel güçlerin gittikçe karanlıklaşmaya başlayıp daha karmaşık bir hal almasıyla işlerin rengi değişir. Amaçlarına ulaşmak için şeytanla pazarlığa oturmuş lanetli bedenlerin açığa çıkardığı bazı şok edici sırlar, affedilmesi güç günahlardan bile daha korkutucudur.
İnsanların ruhunu mesken tutan yüzyıllık bir dilemma, yepyeni bir anlatım biçimi ile günümüz dünyasına taşınarak, ürpertici bir okuma deneyimi sunuyor.
Bir Başka Faust, Goethe'nin Faust eserinden esinlenerek iki kardeşin el birliği ile ortaya koyduğu bir kitap.
Birbiri ile hiçbir bağı olmayan, bambaşka ülkeler de yaşayan ancak kendilerince dertleri olan 5 çocuk aynı gün ortadan kaybolur ve olaylar bu şekilde başlar.


Victoria, Valentin , Belle, Bice  ve Christian. Kitap bu çocukların geçmişi ile başlıyor her birini ufak ufak tanıyor, dertleri nedir anlıyoruz. Madam Vileroy -kendisi ruhları teslim alan dostumuz- belirli yetenekler karşılığında bu 5 çocuğa sahip oluyor diyebilirim.

Victoria ; Kesinlikle kitap boyunca nefret ettiğim, ölsün diye dua ettiğim bir karakterdi. Hayatımda böyle bencillik ve kazanma hırsı görmedim. Onun dışında kitapta ne kadar fitne fesat varsa hepsi Victoria da. Boğmak isteyeceksiniz okurken.
Belle ; Gerizekalı! Evet yanlış duymadınız kız gerizekalı. Sadece güzel olmak uğruna yapamayacağı hiçbir şey yok. Kardeşini ve kendini şeytana satmakta buna dahil. Ama Belle'nin unuttuğu bir şey var ki hayatta her şeyin bedeli vardır.
Bice ; Belle'nin ikizi. Belki de 5 çocuktan en masumu hiçbir şeyden haberi olmayan Madam Vilorey'un yarattığı sahte dünyada toz pembe yaşıyor kızımız. Ve en güzel yetenekte bana kalırsa Bice kızımıza ait. Ve kitabın sonunda ummadık tokadı bize Bice severek atıyor.
Christian; Bu da en az Bice kadar garip. Hiçbir şeyden haberi yok. Sahte dünyasında kendi halinde yaşıyor. Yeteneğinin aksine Christian'ın tek isteği iyi şiir yazabilmek.
Valentin ; İyi gibi dursa kanında sinsilik var bu çocuğun. Sessiz sakin ama bir şey yapmak istediğinde alttan alttan işini görür. Örnek olarak sürekli Christian'ın şair olma hayalleri ile oynar durur.

Kitapta bu 5 karakterin birbirleri ile olan ilişkileri ve okul hayatı ele alınıyor ağırlıklı olarak. Victoria ve Belle tam olarak okulu birbirine katıyor. Madam Vileroy da buna çanak tutuyor diyebilirim.
Kitabın konusu çok sağlam hatta arka kapağı okur okumaz aklımda bir ampul yandı ve aklıma direkt olarak Crowley ve onun anlaşmaları geldi (SPN Fan Girl alert) 
Ama kitap harika konusuna rağmen çok yavaş ilerliyor daha doğrusu 400 sayfalık kitabın ilk 200 sayfası ve son 100 sayfası süper akıcı özellikle son sayfalarda heyecan doruğa çıkıyor ancak arada sıkışmış 100 sayfalık bölüm cidden ağırlığı ile insanın sınırlarını zorluyor. Çok yavaş akıyor ve sizi yoruyor. Siz 500 sayfa okumuş gibi hissediyorsunuz ama 50 sayfa ancak kat etmiş oluyorsunuz. Ve kitabın beni yoran tek kısmıydı burası.
Bunun dışında sonundan şüpheliydim ancak yazar(lar) sonunu çok iyi bağlamıştı. Kitabı okumadan önce Goethe'den Faust'u okumanızı tavsiye ederim eminim kitap size daha fazla şey ifade edecektir.
Marlowe School Series

1 yorum:

  1. serinin 2. kitabı hangisi acaba bu arada Bice'ye kalp atmak istiyorum zekilik tavan yapmış <3

    YanıtlaSil

Yorum için teşekkürler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...