26 Haziran 2014 Perşembe

Marie Lu - Efsane | Legend #1 || Kitap Yorumu


Orijial Adı: Legend
Türkçe Adı: Efsane
Seri: Legend #1
Yazar: Marie Lu
Çevirmen: Sefa Emre İlikli
Sayfa Sayısı: 320
Basım Yılı: 2014
Dili: Türkçe
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Tür: Distopya , Genç- Yetişkin
Satın Almak İçin: D&R | Oku Oku



Gerçek, Efsane'ye dönüşecek
Bir zamanlar Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısı olarak bilinen yerde şimdi Cumhuriyet adında, komşularıyla sürekli savaşan bir ülke vardır. Cumhuriyet'in seçkin sınıfından gelen on beş yaşındaki üstün yetenekli June, askerî bir dehaya sahiptir. İtaatkâr, hırslı ve kendini ülkesine adamış bu genç kız onun uğruna her şeyi yapmaya hazırdır. Fakir bir aileden gelen on beş yaşındaki Day ise ülkenin en çok aranan suçlusu ve bir devlet düşmanıdır. Kendisi gibi asker olan ağabeyi Metias öldürülünce June, Day'in peşine düşer. İnandıkları şeyler uğruna savaşan bu iki gencin kesi?en yolları, onları Cumhuriyet'in karanlık sırlarına götürecektir.

 Kitabı bugün bitirdim tur kitabı için ara vermiştim ama aklım hep ondaydı. Sonunda dün devam edebildim. Bugünde bitti. Tek kelime ile ba-yıl-dımm!!!!! Cidden çok iyidi Uyumsuz'dan sonra en sevdiğim olabilir.
Amerika'nın batısında Cumhuriyet adın da bir ülke var. Ancak burası normal hayattan çok farklı. Belli bir yaşa ulaşan çocuklar bir dizi sınavdan geçiyor ve istenilen puanı alamayan çocuklar çalışma kampına
Kitap iki ana karakterin hayatından oluşuyor. Bir bölüm June, bir bölüm Day şeklinde ilerliyor.


June; Annesini babasını bir trafik kazasında kaybetmiş, tatlı mı tatlı abisi Methias ile beraber yaşıyor. Methias Cumhuriyet adına çalışan bir yüzbaşı aynı zamanda bir hacker.(Nedendir bilinmez kitapta aşık olduğum karater hemde) June aynı zamanda bir dahi. Daha 15 yaşında olmasına rağmen üniversiteden mezun olmak üzere. Yapılan sınavda Cumhuriyet dahilinde tam puan(1500) alan tek kişi. Bu onu ülkece tanınan biri haline getiriyor.
Day; Yapılan sınavda başarısız olmuş ve çalışma kampı adı altında vücudunda bir takım deneyler yapılmış ve bacağı 'hafif' hasarlı bırakılmış daha 15'inde bir çocuk. Çocuk dememe bakmayın Cumhuriyet'in havasından mıdır suyundan mıdır bilmiyorum çocuklar 15'in de olmasına rağmen tam bir canavarlar. Day'de aynen öyle daha 15 yaşında olmasına rağmen Cumhuriyet'in en çok aranan azılı suçlusu. Ancak kayıtlar ölü olarak gözüktüğü için parmak izi yok o yüzden bir şekilde her şeyden sıyrılıyor. Kimse onun gerçekte neye , kime benzediğini bilmiyor buda yakalanmasını iyice zorlaştırıyor.
Ancak Day'in zayıf bir yönü var oda ailesi. Salgına yakalanmış ufak kardeşi, bir abisi ve annesinden ne kadar ayrı kalsa da onlara yardım etmekten hiç vazgeçmiyor. 
Ve bir gün kardeşinin hastalığı için ilaç çalmak için hastaneye girer ve askerler tarafından ilaç çalarken yakalanır. Methias, Day'i kovalar ve Day kendini kurtarmak için Methias'ı omzundan bıçaklayarak kaçar.
Olay sonucu Methias ölür ve June daha acısını bile yaşayamadan Day'in peşine düşer. 
Onu yakalamak için elinde tek şey Day'in olay gecesi düşürdüğü kolyesidir. Bunun dışında elinde hiçbir kanıt ve delil yoktur. Ama June zekice bir plan yapar ve Day hakkında edinilen tüm bilgileri gözden geçirir ve bir kendince bir sonuç çıkarır. June kılık değiştirerek sokaklara çıkar ve Day'in peşine düşer.
Ama June bu kovalamaca sırasında çok şey keşfedecektir. Abisinin yazdığı günlükler onun yoluna ışık tutacaktır. 
Dürüst olmak gerekirse kitabın bundan sonrasını soluksuz okuyacaksınız. Beni en çok cezbeden şey ise karakterlerin zekasıydı. Yazar zayıf karakterler yerine bomba gibi karakterler yaratmış ve bu okurken insana çok daha zevk veren bir durumdu.
Efsane Üçlemesi en sevdiğim kitaplar / seriler arasına adını altın harflerle yazdıracak gibime geliyor.
Seri yurt dışında tamamlandı ancak ülkemizde sadece ilk kitabı çıkmış durumda. Diğer iki kitap için Pegasus Yayınlarına ellerini çabuk tutması için yalvarabilirim.
Eğer distopya türünü seviyorsanız şiddetle öneririm. Kesinlikle seveceksiniz.

2 yorum:

  1. Bir de kitabın fiyatı bu kadar uçuk olmasaydı iyiydi.. Çok da kalın olmamasına rağmen o fiyat fazla bence.. Yine de çok merak ettiğim bir kitap, almak istiyorum en kısa sürede..Yorum için eline sağlık, bloguma beklerim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ciltli olduğu için olsa gerek biraz tuzlu ben indirime denk gelip 19tl'ye almıştım ki o biraz fazla gelmişti :D
      Ama inan verdiğin paraya değiyo harika bir kitap^^

      Sil

Yorum için teşekkürler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...